Comandă telefonic 0770 373 012 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Interviuri

[O cană digitală de Turmeric Latte și călătorii] - Interviu Anda de la Umblu Vandra

Călătorii exotice, călătorii cu rulota, o nuntă în Hawaii și o mulțime de aventuri. Cam așa arată viața Andei de la Umblu Vandra. Haideți cu noi să explorăm lumea!

Golden Flavours: Salut. Cine ești și ce faci în viața de zi cu zi? 

A: Bună! Sunt Anda, iar în viața de zi cu zi fie muncesc la birou, fie călătoresc și împărtășesc experiențele mele din jurul lumii cu cititorii și urmăritorii Umblu Vandra. 

Sunt inginer software ca full time job, dar am și un al doilea job, part time, care include toată munca pentru proiectul Umblu Vandra - de la planuri de călătorii, la călătorii în sine, la creat materiale foto și video sau articole de blog și tot ce ține de social media.

 

GOF: Când ţi-ai dat seama că îţi place să călătoreşti?

A: Am știut mereu că îmi place să călătoresc. Vacanțele cu familia sau taberele din copilărie erau o sursă imensă de fericire pentru mine. Așa că mereu am încercat să călătoresc cât mai mult și cât mai departe, chiar și când nu aveam prea mulți bani.

 

Așa am ajuns în SUA în vara lui 2013, când eram încă studentă, cu programul Work and Travel. Am muncit o vară întreagă, 3 joburi în paralel, pentru a strânge bani de o călătorie cât mai lungă prin SUA, la finalul verii. A fost o călătorie pe cinste, iar de atunci am început să călătoresc foarte mult internațional, investind majoritatea câștigurilor mele în activitatea mea preferată.

 

Am vizitat cred că peste 30 de țări până acum, însă sincer, nu le-am mai numărat de vreo doi ani. E mai important pentru mine să vizitez locuri care-mi plac și mă atrag, decât să număr țările vizitate. Așa că, uneori, mă reîntorc în țări în care am mai fost, pentru a le explora pe îndelete. SUA e una dintre ele.

 

GOF: Care este locul în care te-ai întoarce? 

A: SUA e ca a doua noastră casă, spunem mereu (eu și soțul meu). Pentru că acolo am avut primul job, am locuit prima oară împreună dar și într-o altă țară și pe alt continent și acolo am început să călătorim pe termen mai lung, din banii noștri. Tot acolo ne-am și căsătorit acum câteva luni, pe insula grădină, Kauai din Hawaii.

 

GOF: Cum călătorești de obicei?

A: Uneori plec cu rucsacul în spate, alteori cu un troller mare sau doar cu o geantă mică de mână. Uneori zbor, alteori facem roadtrip cu mașina sau cu o autorulotă, cu barca, croazieră sau tren. Vreau să le încerc pe toate din lumea asta, așa că nu am un mod preferat de a călători. Am rucsaci și genți de toate dimensiunile, fiind mereu pregătită pentru orice gen de aventură. Doar cu compania sunt mai selectivă.

Călătoresc cu soțul 99% din timp, uneori și cu prieteni foarte apropiați sau familie. Consider că e foarte important să fii pe aceeași lungime de undă cu cei cu care călătorești, așa că aleg doar oameni apropiați pentru călătoriile de grup, cu care știu că am gusturi comune, să putem avea toți o vacanță plăcută.

 

GOF: Obișnuiești să pleci la drum având un plan anterior bine stabilit sau preferi să te lași surprinsă de ceea ce te așteaptă la destinație?

A: Îmi plac foarte mult planurile detaliate, însă pandemia m-a forțat să fiu spontană. Și nu pot să zic că-mi displace. Mă las mai des dusă de val și e fain să fii surprins. Încă mai organizez totuși, din când în când, vacanțe mai detaliate.

 

GOF: Ce cauți la o destinație și care sunt primele lucruri pe care le faci odată ajunsă acolo?

A: Noutate. Cu cât e mai diferită o locație de ceea ce mi-e deja familiar, cu atât doresc să o vizitez mai tare. Aleg mereu natura în locul orașelor, mă impresionează și încarcă cu energie mai tare. Chiar și la destinație, caut diverse moduri de a o explora, de la transport, activități la mâncarea locală.

 

GOF: De cele mai multe ori, călătoriile nu sunt tocmai previzibile. Ai avut vreo experiență pe care ai găsit-o complet diferită față de cum o imaginai?

A: Oho, multe. Nici nu știu pe care să aleg să o povestesc. Avem povestea pentru nepoți în care am rămas blocați într-un oraș din Cuba, după ce podul care conecta orașul

de continent s-a rupt în timpul unei furtuni subtropicale, despre cum ne-am deplasat printr-un oraș inundat cu rucsacii în spate, căutând o cazare decentă, cu toxiinfecție alimentară la pachet.

Sau poate despre aventura din SUA, când nu am putut ridica mașina închiriată și plătită pentru că nu aveam un card de credit, așa că, luând un Uber spre casă (locuiam în SUA la acel moment), posomorâți, șoferița ne-a propus să ne împrumute pickup truckul ei, ceea ce am și făcut. 

Sau mai e aventura din Bali, când am ajuns noaptea pe insula Lombok, cu ferry din Bali, unde trebuia să ne aștepte o barcă cu motor pentru a ne transfera spre insula Gili Air, pe o sumă mare plătită în avans cu pachetul pentru ferry. Când am ajuns acolo ni s-a spus că nu ne așteaptă nici o barcă, dacă nu plătim încă o sumă exorbitantă. 

Am ieșit cu bine din toate situațiile, iar acestea sunt cele mai amuzante amintiri ale noastre, acum. Dar nu păreau deloc amuzante pe moment. 



GOF: Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ai învățat călătorind?

A: Să fiu flexibilă - din poveștile de mai sus și multe alte planuri date peste cap. Multe chiar în timpul pandemiei. Dar nu-i rău nici să fii spontan. Apoi, să-i respect mai mult pe cei din jur, să fiu mai empatică, pentru că unele persoane trăiesc în cu totul alte circumstanțe decât noi. Iar al treilea, dar nu ultimul, este să fiu curajoasă, să ies mereu din zona de confort. Dintr-acesta am avut cel mai mult de câștigat.

 

GOF: În ce țară ai avut cea mai complexă și plăcută experiență culinară? Ce ți-a plăcut în mod deosebit? 

A: Hmm, în Bali este genială mâncarea. Dar cea mai complexă experiență culinară am avut-o în SUA, unde am întâlnit toate bucătăriile din lume laolaltă și am putut experimenta mai mult ca oriunde. Experiența dintr-un restaurant etiopian avută într-un pit stop din timpul unui roadtrip, nici măcar nu mai știu în ce oraș, mi-a rămas în minte și pe papile. Nu am mai găsit un alt restaurant etiopian de atunci, dar sper tare să mai găsesc. Mâncarea e absolut delicioasă și totul se servește pe o clătită imensă, care este pâinea lor. Toți patru am primit mâncarea la grămadă, pe aceeași “clătită” și nu am putut-o servi decât cu mâna, autentic, pentru că nu aveau deloc tacâmuri în restaurant. 

Mi-a mai plăcut tare experiența de la un restaurant micuț vietnamez din nordul insulei Oahu, în care proprietarul, care era și chelner și bucătar, ne-a spus că el servește mâncarea la grămadă, ca în țara lui, nu câte un fel de mâncare de persoană. Iar ca să comandăm, ne-a întrebat pe toți ce gusturi avem, cât de iute putem mânca, dacă avem alergii sau suntem vegetarieni/vegani, apoi ne-a pregătit el ce a vrut și am servit toți din toate felurile. Nu știu nici acum ce am mâncat, dar a fost absolut delicios!

 

GOF: Există anumite alimente sau condimente pe care le-ai descoperit în călătoriile tale și pe care le folosești de atunci în alimentatia ta?

A: O grămadă. Am o paletă mare de condimente indiene și cu acestea gătesc cel mai des. Mai am multe alte condimente și sosuri asiatice cu care gătesc destul de des de asemenea, dar și condimente arăbești. Aș putea zice că am o colecție impresionantă de condimente “străine”, cu care mă mândresc, dar nu am neapărat un favorit.

 

GOF: Ai călătorit destul de mult, care ar fi primele trei locuri/destinații pe care crezi că oricine ar trebui să le viziteze în viața asta?

A: Primul loc este Cuba, unde cred că ar trebui să ajungem toți pentru a înțelege cum arăta viața acum câteva zeci bune de ani, când noi nu ne născusem încă, dar mai ales românii, pentru a vedea cum arăta viața părinților și bunicilor noștri în comunism, pentru ca țara aceasta e încă în comunism și a înțelege cât de bine e acum, oricât ar părea de rău.

Apoi, SUA pentru a vedea cât de departe am putea ajunge, dacă ne-am strădui ca un întreg.

Iar pe ultimul loc o locație exotică, un paradis rupt din Rai, cum sunt insulele Hawaii, să putem aprecia cu toții frumusețea acestei planete și a înțelege cât de frumoasă poate fi dacă avem grijă de ea.

 

GOF: Un mesaj pentru cititorii noștri pasionaţi de călătorii?

A: Vă sfătuiesc să fiți curajoși, să mergeți și în locurile mai puțin turistice, după o cercetare amănunțită, desigur. Să explorați lumea dar să o și protejați, pentru că avem o singură planetă. Să vă treziți devreme pentru a vedea răsăritul dintr-un loc nou, să încercați mereu feluri noi de mâncare și să interacționați cu localnicii. Să vă bucurați de toate momentele din călătorii! ♥

 

GOF: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

A: Website

Instagram

Facebook Page

Facebook Group

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!