Comandă telefonic 0770 373 012 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Interviuri

[O cană digitală de Turmeric Latte și călătorii] - Interviu Roxana | Solo Adventure Travel

Cei mai mulți dintre noi se tem să călătorească singuri și foarte puțini au curajul să facă acest pas. Însă odată ce ai făcut acest lucru vei vedea că poate fi o experiență Astăzi vorbim cu Roxana, o persoană care a a ales să călătorească sigură și să își facă prieteni în țările pe care le vizitează. Haideți cu noi să descoperiți aventura unei fete care a ales să-și ia inima în dinți și să descopere lumea de una singură.

GOF: Salut. Cine ești și ce faci în viața de zi cu zi? 

Roxana: Bună! Sunt Roxana și îmi place să călătoresc. Oricât de cliseic ar suna, asta mă reprezintă cel mai mult, să descopăr locuri, oameni, culturi, experiențe noi, pe care mai apoi să le împărtășesc pe social media în speranța de a inspira cât mai mulți oameni.

Am terminat Facultatea de Drept, iar apoi am făcut un master în Olanda și America. Între timp, am tot plecat cu diverse programe de voluntariat și oportunități de travel plătite, ceea ce încă fac. Din moment ce călătoresc mai mereu, lucrez online în social media, dar cel mai mult mă concentrez pe noul meu proiect - Contrast Adventures - un blog unde împărtășesc toate sfaturile mele pentru a călători mult pe bani puțini. 

 

GOF: Când ţi-ai dat seama că îţi place să călătoreşti?

R: Am fost dintotdeauna pasionată de călătorii. Aveam 8 ani când am fost pentru prima dată în afară țării, în Turcia, și 15 ani în prima mea călătorie singură, în cadrul liceului, tot în Turcia. De atunci mi-am dat seama că îmi place să explorez, să mă pierd de grup, să merg în locuri cât mai puțin vizitate. 

În 2017 am pornit în prima mea aventură. Am plecat pentru 2 luni singură în China cu un proiect de voluntariat. Eram entuziasmată și speriată în aceeași măsură, nu știam la ce să mă aștept. Am întâmpinat și probleme pe care le-am rezolvat rapid, am învățat să nu mă panichez indiferent de situație. Această călătorie mi-a dat o independența pe care nu mă credeam în stare să o dezvolt, mi-a dat încredere în mine și dorința de a vedea toată lumea.

Am 25 de ani și am vizitat 25 de țări. Vreau să ajung la 100 de ani și să spun că le-am văzut pe toate cele 195. 

 

GOF: Care este locul în care te-ai întoarce? 

R: M-aș întoarce oricând în Egipt. Am făcut și acolo voluntariat 2 luni și m-a cucerit. Piramidele sunt cel mai puțin interesant obiectiv din Țara Faraonilor. În cadrul proiectului meu am vizitat 11 orașe, am zburat cu balonul cu aer cald, am dormit sub cerul înstelat în deșert, am petrecut toată noaptea într-o barcă pe Nil, am făcut snorkeling printre pisici de mare. Vreau cu siguranță să mă întorc...dar nu singură. Plănuiesc ceva epic, stați pe aproape! 

 

GOF: Cum călătorești de obicei?

R: Călătoresc singură 80% din timp. Până în 2017 călătorisem foarte puțin pentru că așteptam să vină cineva cu mine, așa că am zis stop și am plecat. Nu se compară experiența. Când călătoresc singură am parte de o libertate absolută, pot să fac ce vreau, când vreau, și cel mai interesant lucru este că de fapt nu sunt niciodată singură! Întâlnesc mereu oameni în călătoriile mele și chiar am ajuns să formez niște prietenii foarte frumoase. 

De exemplu, după semestrul de exchange în America, am vrut să călătoresc și am întrebat pe un grup de Facebook dacă sunt persoane care ar meargă cu mine la Marele Canion. După acea excursie am păstrat legătura și în 2022 plecăm împreună în Africa de Sud într-un program de voluntariat! 

 

GOF: Obișnuiești să pleci la drum având un plan anterior bine stabilit sau preferi să te lași surprinsă de ceea ce te așteaptă la destinație?

R: Câte puțin din ambele. Stilul meu se bazează în proporție de 70% pe spontaneitate, de obicei am doar biletele de avion luate, primele două nopți de cazare la un hostel și o lista de câteva obiective pe care vreau să le văd neapărat. În rest văd la fața locului ce oportunități se ivesc. 

 

 

 

GOF: Ce cauți la o destinație și care sunt primele lucruri pe care le faci odată ajunsă acolo?

R: Cum ajung undeva stau puțin în zona comună din hostel să mă relaxez și să simt vibe-ul locului. Dacă intru în vorba cu cineva interesant, atunci mergem împreună să explorăm locurile din jur. Primul loc unde vreau să merg e un turn sau o clădire înaltă că să pot avea o viziune de ansamblu asupra orașului. Apoi caut cafenele drăguțe pentru că sunt pasionată de a încerca diverse cafele din toate părțile lumii. 

 

GOF: De cele mai multe ori, călătoriile nu sunt tocmai previzibile. Ai avut vreo experiență pe care ai găsit-o complet diferită față de cum o imaginai?

R: Vaai, atât de multe. Îmi amintesc de una din Egipt, când după ce mă ambitionasem să escaladez muntele Sinai în 2 ore, fără pauză, că să apuc să văd răsăritul de sus, am căzut la pat câteva zile după, cu febra, din cauza oboselii. Și am și pierdut răsăritul cu 7 minute. 

La puțin timp am făcut și toxiinfecție alimentară și am ratat grupul care a plecat într-un alt oraș, mai departe. A trebuit să iau eu mai târziu autobuzul că să îi prind din urmă în alt oraș. Era extrem de înghesuit, nu avea aer condiționat, traficul e horror pe acolo...dar astea sunt genul de experiențe care te călesc. 

 

 

GOF: Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ai învățat călătorind?

R:

1. Seek discomfort. Am învățat să îmi ies din zona de confort pentru că cele mai memorabile experiențe vin chiar de la limita acelei zone.

 

2. Am învățat să respect fiecare cultură, să înțeleg că oamenii sunt diferiți. Am învățat că este mai mult bine decât rău în lume și sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât ne despart. 

 

3. Independența, flexibilitatea. Am învățat cum să mă adaptez fiecărei situații, cum să am lucrurile sub control chiar și atunci când nu merg cum trebuie...sa let it be. Atitudinea noastră față de un eveniment contează cel mai mult și trebuie să învățăm cum să privim lucrurile într-un mod pozitiv, mai ales când călătorim. 

 

 

GOF: În ce țară ai avut cea mai complexă și plăcută experiență culinară? Ce ți-a plăcut în mod deosebit? 

R: În țările asiatice în general mâncarea mi se pare extraordinară. Primul contact a fost cu China, m-am îndrăgostit pe loc de bucătăria lor. Cel mai mult îmi plăcea că se puneau mai multe feluri de mâncare pe o masa rotundă care se învârtea și puteam toți să împărțim, să gustăm din toate. Am pus și câteva kilograme atunci, se gătește cu mult ulei, dar le-am dat jos acasă când am revenit la o alimentație echilibrată. 

 

GOF: Există anumite alimente sau condimente pe care le-ai descoperit în călătoriile tale și pe care le folosești de atunci în alimentatia ta?

R: Mi-am luat multe condimente din Maroc pe care spre rușinea mea nu le-am folosit niciodată. Nu gătesc foarte mult, în schimb îmi place mult avocado toast. În America am găsit un mix de condimente "everything but the bagel", are amestecul de condimente scris pe recipient și mereu îl reumplu. Trebuie să încercați în salate sau pe toast! 

 

GOF: Ai călătorit destul de mult, care ar fi primele trei locuri/destinații pe care crezi că oricine ar trebui să le viziteze în viața asta?

R:

1. Insulele Azores din Portugalia. Am zis să încep cu o destinație accesibilă și deosebit de frumoasă. Eu am fost recent pe insula Sao Miguel și m-a impresionat enorm. Are de toate, plaje cu nisip negru, piscine naturale cu apă termală, rezervații care te fac să te simți că în Jurassic Park, totul la prețuri încă foarte accesibile.

2. America. Cred că ar trebui ca oricine să meargă acolo, pe Coasta de Est și de Vest, să vadă diferența, și între ele, și între SUA față de România. Trebuie vorbit cu oamenii, văzut și învățat din mentalitatea lor, gustat puțin din visul american (care de fapt nu e chiar așa cum se crede). Eu sunt oricum fan orașe mari și m-aș muta oricând în New York pentru o perioada. 

3. România. Da, exact. Tindem să uităm ce comori avem la câțiva kilometri sau pași distanță. Am fost de curând într-un circuit Cluj-Oradea-Timișoara și m-am simțit exact că în Viena, Polonia.

 

GOF: Un mesaj pentru cititorii noștri pasionaţi de călătorii?

R: Vă sfătuiesc să încercați cât mai multe lucruri noi. Călătoriți singuri, chiar dacă sunteți speriați, începeți cu un loc aproape! Nu e nimic care să te dezvolte mai mult. Spuneți da, ieșiți din zona de confort, nu plecați la drum cu prejudecăți, dați o șansă fiecărui om pe care îl întâlniți, fiecărui loc care e mai puțin vizitat sau accesibil. Nu se știe niciodată peste ce "comoară" o să dați. 

 

GOF: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

R: Instagram

TikTok

Website

Facebook Group

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!