Comandă telefonic 0770 373 012 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Interviuri

[O cană digitală de Turmeric Latte și călătorii] - Interviu Raluca Rohian

Prin călătoriile noastre putem învăța multe, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Dacă ai curaj și te încumeți să străbați lumea largă, fii pregătit să descoperi laturi ale tale pe care nici nu le bănuiai.

Astăzi pormim într-o călătorie alături de Raluca Rohian care ne povestește despre cum a reușit să petreacă câțiva ani călătorind și experimentând culturi și stiluri de viață din 16 țări.

Golden Flavours: Salut. Cine ești și ce faci în viața de zi cu zi? 

Raluca Rohian: Salut! :) Mă numesc Raluca Lorena Rohian și mie îmi place să spun că sunt un suflet care trăiește experiența de om în această lume frumoasă tare.

Momentan, lucrez într-un restaurant dintr-un mic orășel aflat la marginea sălbăticiei, pe malul Lacului Superior, în Minnesota.

În rest, scriu despre călătoria mea prin viață și prin lume.

 

GOF: Când ţi-ai dat seama că îţi place să călătoreşti?

R.R.: Încă de când eram mică, îmi plăcea să urmăresc emisiuni despre călătorii și experiențe neobișnuite prin țări străine.

Totuși, am călătorit în afara țării abia în adolescență, când am mers într-o excursie organizată la nivel de liceu. Am petrecut 10 zile la mare în Grecia, de unde am dat și o scurtă fugă până-n Atena.

 

Mai apoi, am petrecut o vară în SUA în al doilea an de facultate, ceea ce mi-a trezit o dorință arzătoare de a călători prin toată lumea.

După câteva city break-uri de weekend prin Europa, am reușit să petrec câțiva ani călătorind și experimentând culturi și stiluri de viață din 16 țări.

 

GOF: Care este locul în care te-ai întoarce? 

R.R.: Un loc drag sufletului meu e Portugalia. N-aș putea să explic exact de ce, dar e o oarecare magie în aer pe-acolo. Pe lângă locurile superbe pe care le-am vizitat, mă simt mai plină de viață, bucurie și recunoștință de fiecare dată când merg în Portugalia. 

 

GOF: Cum călătorești de obicei?

R.R.: Nu cred că am un obicei când vine vorba de călătorit. Am călătorit și singură, și în doi, și în grup mic, și în grupuri mai mari. Și cu mașina, și cu autobuze și trenuri, cu avioane și bărci.

În ultima vreme însă, am constatat că îmi place mai mult în doi, sau poate într-un grup mic, de 3-4 persoane. Mi se pare mai simplu sa ne aliniem preferințele și mai rapid să coordonăm toate planurile.

 

GOF: Obișnuiești să pleci la drum având un plan anterior bine stabilit sau preferi să te lași surprinsă de ceea ce te așteaptă la destinație?

 

R.R.: La începutul vieții mele de călător mai “serios”, obișnuiam să planific fiecare minuțel al excursiei și aveam clar stabilit de la început toate locurile unde voiam să ajung. Chiar mă supăram dacă nu ieșea planul așa cum îmi imaginam eu.

 

Mai apoi, am învățat să mă bucur mai mult de ce este și să îmi dau timp de explorat spontan. Poate îmi place o anumită zonă și vreau să petrec mai mult timp decât am alocat inițial. Sau poate pur și simplu am plănuit prea multe pentru o zi și e mai bine să renunț la unele din ele.

 

Acum, e în funcție de cum simt nevoia. Uneori călătoresc cu scopul de a mă relaxa, deci poate nici nu planific nimic dinainte și fac ce simt când ajung la destinație.

 

 

GOF: Ce cauți la o destinație și care sunt primele lucruri pe care le faci odată ajunsă acolo?

R.R.: În primul rând, caut natura. În ultimii ani, am dezvoltat o conexiune faină cu natura și simt nevoia să petrec mai mult timp în aer liber. Deci mă orientez înspre destinații unde aș putea face activități în natură. Iubesc marea, oceanul, râurile, lacurile și caut locații aproape de apă. Nu în ultimul rând, îmi plac locurile cu priveliști faine. Să pot să cuprind cu privirea și să absorb imensitatea lumii mi se pare magic.

Cred că odată ajunsă la destinație, de obicei vreau să mănânc și să dorm. Oboseala de pe drum își spune întotdeauna cuvântul. Pe urmă, depinde de destinație și scopul călătoriei, nu fac mereu aceleași lucruri.

 

GOF: De cele mai multe ori, călătoriile nu sunt tocmai previzibile. Ai avut vreo experiență pe care ai găsit-o complet diferită față de cum o imaginai?

R.R.: Pfff… bineînțeles. Poți înlocui călătoriile cu viața. Îmi place mult să fac paralela asta, pentru că ăsta e un lucru pe care-l poți învăța din călătorit și care se aplică în multe alte situații de viață. Lucrurile nu o să meargă exact cum ne așteptăm.

Cea mai imprevizibilă experiență a fost primul meu drum spre Minnesota, din Porto. Unul din zborurile pe care trebuia să le iau s-a anulat și am rămas blocată în aeroportul din Chicago, fără vreo opțiune de zbor în seara respectivă. Călătoream singură și nu aveam foarte mulți bani la mine.

Cu ajutorul unor oameni extraordinari pe care i-am cunoscut în aeroport, am găsit o opțiune prin care să luăm alte 2 zboruri dintr-un alt aeroport, ca să ajungem în final, la destinația inițială, de unde trebuia să ne ridicăm bagajele. Dar, supriză! Bagajele nu erau acolo, și a mai durat câteva zile până le-am recuperat. M-am bucurat mult când s-a încheiat cu bine “aventura” asta neplanificată.

GOF: Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ai învățat călătorind?

 R.R.: 

 

GOF: În ce țară ai avut cea mai complexă și plăcută experiență culinară? Ce ți-a plăcut în mod deosebit? 

R.R.: Când mă gândesc la mâncare, îmi vin în minte paella cu fructe de mare din Barcelona și deserturile braziliene açaí și brigadeiro. Dar cred ca preferatul meu e pastel de nata, pe care l-am gustat călduț și proaspăt la patiseria din Lisabona, unde e făcut după rețeta tradițională. Yum!

 

GOF: Există anumite alimente sau condimente pe care le-ai descoperit în călătoriile tale și pe care le folosești de atunci în alimentatia ta?

R.R.: Am început să folosesc mai mult ghimbir și turmeric în alimentația mea, dar nu se leagă neapărat de descoperiri făcute în timpul călătoriilor.

 

GOF: Ai călătorit destul de mult, care ar fi primele trei locuri/destinații pe care crezi că oricine ar trebui să le viziteze în viața asta?

R.R.: Mai am foarte multe destinații de văzut, dar până acum, top 3 recomandări ar fi:

Portugalia

Brazilia

Spania

 

GOF: Un mesaj pentru cititorii noștri pasionaţi de călătorii?

R.R.: Când călătorești, caută să experimentezi cultura locului respectiv în cel mai autentic mod posibil. Vorbește cu oamenii, pune întrebări și observă stilul lor de viață. O să înveți atât de multe despre lume și mai ales, despre tine.

În rest, doar bucură-te de fiecare moment așa cum e el! 

 

GOF: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

R.R.: Website, Facebook, InstagramAdaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!